Держветфітослужба України врегулювала питання, які стосувалися експорту вітчизняної продукції тваринного походження, зокрема меду, до країн Європейського Союзу.
Так, відповідно до європейського законодавства (Директива 96/23/ЄЕС) країна, яка зацікавлена постачати свою продукцію до ЄС, має бути включена до відповідного переліку країн, з яких дозволено імпортувати живі тварини та харчові продукти тваринного походження. Такий перелік формує Єврокомісія за результатами оцінки системи реформування контролю та з урахуванням виконання планів державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів і забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження.
Відповідно до ст. 32 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» харчові продукти, які експортуються з України, повинні відповідати вимогам національного законодавства про безпечність та окремим показникам якості харчових продуктів. Винятками є винятки, коли такі вимоги встановлені країною, до якої експортуються харчові продукти, або такі вимоги встановлені у двосторонніх угодах України з країною, до якої експортуються харчові продукти.
Разом з цим слід зазначити, що при експорті харчових продуктів лабораторні дослідження на показники безпечності здійснюються в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи або Державному науково-дослідному контрольному інституті ветеринарних препаратів та кормових добавок відповідно до встановлених країною призначення вимог. На підставі результатів цих досліджень видається міжнародний ветеринарний сертифікат. При цьому вимоги передбачені Планом державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження не враховуються.
При необхідності, з метою здійснення арбітражних досліджень, такі дослідження можна буде проводити в закордонних лабораторіях, акредитованих згідно з ISO/IEC 17025:2005.
Держветфітослужба України звертає увагу суб’єктів господарської діяльності, які мають намір реалізовувати свою продукцію у ЄС, на необхідність ретельно вивчати як національне законодавство, так і ветеринарно-санітарні вимоги конкретної країни-члена Євросоюзу.